Jag fick på första försöket till ett bra snus med bra konsistens liknande röda lacket. Även smaken lutar åt röda lacket.

Recept jag använde:
1kg tobaksmjöl
100g salt utan jod
8,5dl vatten. Blanda noga med elvisp.

I ugn i plastlåda 4 dygn på 70-80 grader.

I med 70g natriumkarbonat, blanda noga med elvisp. Häll sedan i hushållsassistent med degkro. Häll i några deciliter (3-4 kanske) starkt earl grey te, 40g propylenglykol, 40g vegetabiliskt glycerin, 3msk gummi arabicum och blanda till önskad konsistens. Blandade i te i omgångar tills jag blev nöjd.

Lät det stå några dagar sedan blandade jag i lite mera vatten.

Jag använder nedan recept, kommer från Prillans snussats.

De tillsatser du behöver förutom råtobakspulvret är: 

  • Vatten
  • 110 g/92 ml salt (natriumklorid)
  • 100 g/100 ml soda (natriumkarbonat) OBS! Du skall INTE använda kaustiksoda.
  • 60 g/48 ml glycerol (glycerin)
  • Ev. stärkelse
  • Ev. arom eller snuskrydda

  1. Börja med att sätta ugnen på 90° C. Kontrollera för säkerhets skull temperaturen i ugnen med en termometer (Våra burkar och lock är certifierade för 120° C). Lös sedan upp allt salt (natriumklorid) med 1 liter varmt vatten. Häll detta i en hink tillsammans med tobaken. Blandas noga, helst med elvisp.
     
  2. Häll nu snusmassan i de båda plastburkarna, platta till massan med en sked lagom hårt. Sätt på locken så de blir helt tätslutande. Ställ in burkarna på ett galler i ugnen och låt stå i 24 timmar.
     
  3. Nu tas burkarna ut för att hällas över i hinken. Lös upp sodan med 5 deciliter varmt vatten som du sedan häller i hinken. Blanda återigen med elvispen. Vi rekommenderar att man vispar i ca. 40 minuter. Sedan skall massan tillbaka i plastburkarna igen, med locken helt tätslutande. 
     
  4. Sätt nu in burkarna i ugnen en gång till i 12 timmar, fortfarande på 90° C.
     
  5. Snusmassan har nu varit i ugnen i 36 timmar och ska tas ut för att svalna. 
     
  6. Nu ska snusmassan tillbaka i hinken en sista gång och du tillsätter glycerolet som du med hjälp av elvispen blandar väl. Om man vill smaksätta sitt snus med någon arom är det nu man skall blanda i detta och röra om ordentligt. Prillans snusaromer finns i fyra olika smaker, som påminner om de mest välkända snusmärkena på marknaden. 
     
  7. Snuset är nu färdigt, men först efter 5-7 dagar i kyl har det nått sin fulla mognad och sin karaktäristiska arom och smak.

Det färdiga snuset kan lagras i några månader i kylskåp. Vid längre tids förvaring rekommenderas du dock att frysa in det. Se till att du använder lufttäta plastpåsar. 

TIPS: När du skall använda elvispen är det lämpligt att vara under köksfläkten eller på balkongen då man redan på ett tidigt stadium kan känna doften av snus. Värmen kan variera i olika ugnar, då kan man ändra vattenmängden minimalt så att fuktigheten blir perfekt. Ställ alltid plastburkarna på ett galler i ugnen, då kan värmen cirkulera bättre.

Istället för soda går det utmärkt att använda vanligt bikarbonat. Då blir det dock lite skillnad i smaken. Om du vill använda bikarbonat i din snussats kan du först låta bikarbonaten (OBS! Gäller endast bikarbonaten, använd också ett kärl som tål 200 grader) stå 40 minuter i ugnen på 200 grader.

Baserat på 1 kg tobakspulver blir mitt resultat mellan 2.8 och 3 kg.

Jag bakar mina snussatser i värmetålig plastbox med
tillslutet lock i en vanlig köksugn.
Uppvärmning och värmehållning utför en så kallad pastörisering av snusmassan.
Plastboxen ska rymma 3 liter.

Mike’s recept:

Dag 1 (jag brukar starta kring 18:00 på kvällen):
Börja med att ställa in ugnen på minst 88 och max 95 grader Celsius. Över- och under-värme på vredet på ugnen.
95 grader ger optimalt resultat men min ugn pendlar mellan 89 och 95 grader med
temperaturen inställd på 95.
Koka upp drygt 1.2 liter vatten.
Blanda 1.2 liter av det kokheta vattnet med 100 gram vanligt bordssalt i en tillbringare.
Häll tobakspulvret i en stor, rostfri (helst) gryta (min gryta är 10 liter).
Tillsätt vatten-salt-blandningen i grytan med tobakspulvret.
Blanda väl – så att allt tobakspulver blir fuktigt – med en elvisp på ganska högt varvtal. Jag brukar blanda under 3-5 minuter.
När allt tobakspulver är fuktigt, lägg över snusmassan i den värmetåliga plastboxen och packa till det väl (tryck med 3-4 kg ned i boxen)
Förslut locket på plastboxen och sätt in den förslutna plastboxen i ugnen.
Plastboxen ska nu stå i ugnen i 24 timmar.
Bordssalt: https://www.jozosalt.com/sv/produkter/jodiserat-bordssalt

Dag 2 (18:00 – 18:30):
Koka upp drygt 0.6 liter vatten.
Blanda 0.6 liter av det kokheta vattnet med 80 – 100 gram vanlig målarsoda.
Jag använder 80 gram målarsoda för att jag upplever snusen som väldigt “vass” om jag tar 100 gram.
Säkerställ god ventilation under denna process – helst under köksfläkten inställd på max utsug.
Ta ut snusmassan från ugnen och lägg över den i den stora grytan.
Tillsätt vatten-målarsoda-lösningen i grytan med snusmassan.
Blanda väl med en elvisp på ganska högt varvtal. Jag brukar blanda 3-5 minuter.
Ibland känns blandningen lite “lerig” (målarsodan ger denna effekt) vilket ger bästa resultat.
När allt är blandat och snusmassan är helt blandad med vatten-målarsoda-lösningen läggs snusmassan över i den värmetåliga plastboxen igen.
Packa snusmassan som dag 1 ovan.
Förslut locket på plastboxen och sätt in den förslutna plastboxen i ugnen.
Plastboxen ska nu stå i ugnen i minst 12 timmar.
Målarsoda: https://www.alfort.com/sv-se/article/malarsoda

Dag 3 (inte så extremt noga att det går exakt 12 timmar – upp till 18 timmar är Ok):
Ta ut plastboxen ur ugnen och ställ den att kallna till rumstemperatur – jag brukar ställa den utomhus.
När plastboxen med innehåll kallnat till rumstemperatur blandar jag i smaksättare, fuktgivare och konsistensgivare.
Själv använder jag enbärs-extrakt som smaksättare. Det ger en smak som påminner om Göteborgs Rapé.
Om man vill göra ett snus som påminner om Grov, används ingen smaksättare.
Fuktbevarande tillsats, i mitt fall, är “Glycerin” (glycerol, glycerylalkohol, propantriol) – E422
Konsistensgivande tillsats, i mitt fall, är “Gummi Arabicum” – E414
Tillsatsernas mängder är:
Smaksättare + fuktbevarande = 130 – 140 gram (om ingen smaksättare används ska totalen vara densamma, 130 – 140 gram)
Konsistensgivare = 40 – 50 gram. (Ju mer, desto enklare att baka/forma)
Vissa personer påstår att konsistensgivaren (gummi arabicum) ska blandas i varm snusmassa. Detta är fel eftersom det då lättare bildas klumpar.
Den rumstempererade snusmassan läggs i grytan ihop med tillsatserna och blandas väl på hög hastighet med elvisp.
Blanda med elvispen i upp till 15 minuter.
När allt är blandat och snusmassan är helt blandad med tillsatserna läggs snusmassan över i den värmetåliga plastboxen igen.
Packa snusmassan som dag 1 ovan.
Ställ in plastbox med snus i kylen och låt vila minst 1 vecka innan förbrukning.
Smaksättare (enbär): https://snusfabriken.com/produkt/prillan-enbar-snusarom/
Fuktbevarare: https://snusfabriken.com/produkt/glycerin-1000-ml/
Konsistensgivare: https://snusfabriken.com/produkt/gummi-arabicum-250g/

Ugn 80 grader 1 kg råtobak

8dl vatten+100g salt. Rör om o lägg detta i 1 kg råtobak o rör om igen. Ugn 24 timmar.
4dl vatten+60g soda. Rör om o lägg detta i råtobaken o rör om igen. Ugn 12 timmar
50g glycerin o rör om. Smak o rör om. 3 msk potatismjöl o rör om. Låt stå 7-10 dagar.

Smak:

Kungssnus St:Bernards Arom. Betyg: Skitbra ##### 5/5

Kungssnus Original Arom. Betyg: Bra #### 4/5

Scroll to Top